Kişisel verilerin öneminin her geçen gün arttığı günümüzde dijital verilerin korunması da bir o kadar önemli hale gelmiştir. Çeşitli nedenlerle eskiyen, teknik servise verilmesi gereken veya değiştirilmesi gereken hard disklerin içinde bulunan verilerin geri getirilemeyecek şekilde güvenle silinmesi için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. Bugün bu yöntemlerden biri olan Guttman Metodu ve bu metodun ardında bulunan algoritma hakkında birtakım bilgilerden söz edeceğim.

Bilgisayarınızda bulunan verilerin güvenli olarak silinmesini mümkün kılan Gutmann Metodu, Peter Gutmann ve Colin Plumb tarafından geliştirilmiştir. Dataların 35 kez silindiği bu yöntem, dijital verilerin etkili şekilde imhasını mümkün kılan metotlardan biri olarak bilinmektedir. Daha teknik bir ifadeyle Gutmann Metodu, bir disk alanına 35 kez veri yazarak o alanda bulunan eski veriyi yok etme işlemidir. Bir başka deyişle, veri silme işlemi aslında rastgele veri yazma işlemidir. Verilerin normal şekilde silinmesi ile wipe (kalıcı olarak) şeklinde silinmesi arasında bir fark yok izlenimi bulunsa da işlemlerin gerçekleşme prosedürleri esas itibariyle birbirinden oldukça farklı seyretmektedir. Gutmann Metodu kullanılarak gerçekleştirilen bir disk silme işlemi, sıradan bir silme işlemine göre saatler sürer ve bu işlem sonrası silinen disk üzerinden veri kurtarma işlemi yapılamaz.

Gutmann Metodu, yukarıda belirtilen bilgiler çerçevesinde bir veri üzerinde 35 kez silme işlemi gerçekleştirmektedir. Bu algoritma sürecinde, mevcut verinin üzerine yeniden yazma işlemi 35 farklı şekilde gerçekleştirilerek veri kurtarma süreci engellenmektedir.

Konuyu veri kurtarma tekniği kapsamında ele alacak olduğumuzda; 35 kez veri silmek yerine bir kez dahi mevcut verinin üzerine yazma işlemi gerçekleştiğinde eski verinin günümüz teknolojisinde kurtarılması mümkün değildir. Verilerin üzerine yazma yönteminin bu kadar etkili olduğu bir tekniğin neden 35 kez yapıldığının yanıtı ise yapılan çeşitli bilimsel araştırmalarda ele alınmıştır. Gutmann Metodu yerine sıradan bir wipe işleminin ardından atomik kuvvet mikroskopi yöntemiyle yapılan incelemelerde, eski verilere ait mikroskopik seviyede birtakım izlerin görülebileceği teorisi sunulmuştur. Bu teoriye göre; bir disk alanına veri yazıldıktan sonra önceki verinin manyetik izlerinin az da olsa kalabileceği ve bu verilerin de atomik kuvvet mikroskopisi ile görüntülenerek verinin ne olduğunun bulunabileceği ileri sürülmüştür.

Bu bilgiler doğrultusunda yapılan bilimsel araştırmalarda, veri izlerinin tamamen yok edilebilmesi için kaç defa üzerine yazmak gerektiği incelenmiş ve yapılan testlerde bu izlerin tamamen silinebilmesi için 35 kez üzerinden geçmek gerektiği sonucuna varılmıştır.

Sonuç olarak; mevcut verinin üzerine yeni bir veri kaydedilerek silinen eski veriler geri getirilemez.

Gutmann Metodu ile ilgili Vikipedi ve Adli Bilişim Uzmanı Dr. Yunus BALI kaynaklarıyla desteklediğim bu içeriğin yanı sıra internet sitemde bulunan Flash Diskteki Görünmeyen Dosyaları Kurtarma ve Kablosuz Ağınızı Koruma Yöntemleri başlıklı içerikleri de incelemenizi tavsiye ederim.


1 yorum

berk · 14 Ocak 2023 01:00 tarihinde

Gutmann Metodu hakkındakı yazınıza hayran kaldım. Elinize sağlık

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir