Kullanıcılar, her geçen gün gelişen teknolojinin hızına yetişmekte zorlanıyor. Artan donanım maliyetleri ise kullanıcıları pratik çözüm arayışına yönlendiriyor. Bugün internet ortamında birçok kullanıcının çözüm aradığı ancak kolay ve sağlıklı bilgiye ulaşamadığı bir çözümden, PlayStation 4 SSD montajından söz edeceğim. Mümkün olduğunca sade bir dille ifade etmeye çalıştığım PS4 SSD montajı için elbette her şeyden önce unutmamanız gereken bir detay var ki bu içerik bir öneri niteliğinde olup sorunlarınıza iyi niyetle çözüm önerileri sunmaktadır. Bu nedenle yapacağınız olası hata veya hasarlardan bu internet sitesi sorumlu değildir. Hazırsanız başlayalım:
İşlemlere başlamadan önce mevcut sistem diskinizin tamamını kapsayabilecek boş alana sahip boş durumda harici hard disk, en fazla 9 mm. yüksekliğe sahip (satın alacağınız ürünün ayrıntılarında yazar) dahili SSD Disk, 1 adet sistem yazılımı için yeterli boş alana sahip USB bellek ve buradan indireceğiniz güncel PlayStation 4 sistem yazılımını hazır bulundurun.
Veri Yedekleme
İşlemlere başlamadan önce mevcut sistemin yedeğini almamız önemli. Bu nedenle yukarıda belirttiğim üzere elinizde hazır bulunan harici diski PlayStation’ın USB portuna takın ve sistem yedekleme menüsü altında bulunan “PS4 Sistemini Yedekle” seçeneğini seçin ve tüm alanları işaretledikten sonra yedekleme işlemine başlayın.
Yedekleme işlemi tamamlandıktan sonra PlayStation üzerinde mevcut olan hard diski sökmek için işlemlere başlayabiliriz.
Disk Montajı
PlayStation 4 cihazımızda bulunan eski diskimizi sökmek için aşağıdaki görselde görüldüğü üzere üst kapağı çıkarıyoruz.
Kapağı çıkardıktan sonra göreceğiniz eski diskin sökme işlemini gerçekleştirebiliriz. Bunun için öncelikle uygun tornavida yardımıyla aşağıda görüldüğü üzere ilgili vidayı sökebilirsiniz.
Vidayı söktükten sonra aşağıdaki görselde görüldüğü gibi eski diski kızaklı şekilde durduğu yuvasından kaydırarak çıkarın.
Çıkardığınız eski diskiniz, cihaz üzerindeki bölüme sabitlenmesini sağlayacak olan bir aparat ile birlikte gelecektir.
Yukarıdaki görselde görüldüğü gibi işaretli alanlardaki vidaları sökerek eski hard diskinizi sabitleme aparatından ayırın.
Çıkardığınız hard diskinizi aynı işlemleri ters yönde tekrarlayarak yeni takacağınız SSD diskiniz için uygulayın. Yapacağınız montaj işlemlerinin ardından tüm sistemi toparlayın ve PlayStation’ın üst kapağını yerine takın.
Sistem Kurulumu
PS4 SSD montajımızı tamamladıktan sonra cihazınızı başlatmayın! İlk aşamada sistem yazılımının yeni diske aktarılması işlemine başlayacağız. Bunun için öncelikle USB sürücünüze “Bilgisayarım” ekranından sağ tıklayarak biçimlendir seçeneğini tıklayın. Açılan ekranda dosya sistemi türünü FAT32 olarak seçip biçimlendirme işlemini başlatın. Bu işlem USB sürücünüzün içinde bulunan tüm dosyaları silerek birazdan yapacağımız işlemler için uygun bir zemin hazırlayacaktır.
Biçimlendirdiğiniz USB belleğinizin içine PS4 adında bir klasör oluşturun. Ardından bu klasörün içini açın ve yeni dosya oluştur diyerek buradan indirdiğiniz güncel sistem yazılımını kopyalayın.
Şimdi kapalı durumdaki PlayStation’ınıza geri dönün ve belleğinizi USB portuna takın. Cihaz kapalı durumda ve USB bellek takılıyken cihazın power düğmesini 7 saniye boyunca basılı tutun. Gelen ekranda PlayStation’ı başlat seçeneğini seçerek onay verin. Böylece kurulum işlemi başlayacaktır.
Verileri Geri Yükleme
Sistem yüklendi ve açıldı. Şimdi yapmamız gereken şey eski verilerimizi yeni PS4 SSD diskimize geri yüklemek. Bunun için öncelikle ilk aşamada sistemi yedeklediğimiz harici diskimizi PlayStation’ın USB portuna bağlıyoruz.
Verileri eski diskimizden yeni SSD diskimize aktarmak için “Sistem” menüsü altından “Yedekle ve Geri Yükle” başlığını seçiyoruz. Gelen ekranda “PS4 Sistemini Geri Yükle” seçeneğini seçtiğinizde harici disk üzerinde bulunan yedeğinizi göreceksiniz. Bu yedeği seçerek geri yükleme işlemini başlatabilirsiniz.
PS4 SSD montajı tamamlandı, sistem kuruldu, veriler geri yüklendi ve hazırsınız!
Bir başka yazıda daha görüşmek üzere kalın sağlıcakla…
Kaynak: HyperX Türkiye ve iFixit.
0 yorum