Şu sıralar kablosuz internet bağlantı hızlarında yaşanan birçok problemin kaynağında doğru yapılandırılmayan kablosuz cihazlar bulunuyor. Günümüzde oldukça yaygınlaşan kablosuz iletişim teknolojileri, zaman zaman birtakım problemleri de beraberinde getiriyor. Hal böyle olunca kablosuz bağlantı hızlandırma arayışları oldukça artıyor. Bugün bu sorunlardan nasıl kurtulabileceğinizi, “kablosuz internet bağlantınızı hızlandırın” derken doğru bağlantıyı nasıl yapmanız gerektiğini anlatacağım ancak öncesinde Wi-Fi sisteminin nasıl çalıştığına yüzeysel olarak değineceğim.
Wi-Fi nedir, nasıl çalışır?
İngilizce açılımı Wireless Fidelity (Kablosuz Bağlantı Alanı) olan Wi-Fi teknolojisi, birtakım bağlantı standartları ile çalışır. Sırasıyla IEEE 802.11a, IEEE 802.11b, IEEE 802.11g, IEEE 802.11n, IEEE 802.11ac ve en güncel sürüm olan 802.11ax olarak isimlendirilen bu bağlantı standartları; üretilen her yeni teknolojide olduğu gibi her defasında geliştirildi ve kullanıcıların daha etkili kapsama alanı ile daha yüksek kablosuz bağlantı hızlarına erişmesine olanak sağladı.
Kısa adı IEEE olarak adlandırılan ve İngilizce açılımı The Institute of Electrical and Electronics Engineers (Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü) olan bu oluşum tarafından geliştirilen bağlantı standartları çeşitli avantajlar sunmakla birlikte, kullanılan network cihazının modeline göre değişkenlik göstermektedir. Bu yazımda hangi değişkenleri tanımlayacağınızı ve sahip olduğunuz cihazın hangi bağlantı standardına sahip olduğunu inceleyeceğiz.
Kablosuz bağlantı standardınızı belirleyin!
Sahip olduğunuz kablosuz bağlantı standartlarını görmeniz için öncelikle modem arayüzüne giriş yapmanız gerekmektedir. İnternet tarayıcınızın adres satırına; cihazınızın markasına göre değişen 192.168.1.1 veya 192.168.2.1 yazarak sahip olduğunuz kullanıcı adı ve şifrenizle giriş yapın. Modem marka ve modeline göre değişkenlik gösteren arayüzler, temel olarak aynı amaca hizmet etmektedir. Bu nedenle örnek olarak belirttiğim görsellerdeki ayarlar; sizdeki farklı marka ve modeldeki cihazda benzer menüler altında kolayca bulunabilir.
Kendi cihazımda gösterdiğim üzere Zyxel marka modeminiz varsa bu arayüze giriş yaptığınızda aşağıdaki gibi ağınıza bağlı cihazlarınızı göreceksiniz.
Modem ara yüzüne giriş yaptığınızda “Ağ Ayarları” sekmesinde bulunan “Kablosuz” başlığına tıklayın ve aşağıda görünen ekrana ilerleyin:
Yukarıda görüldüğü üzere “Kablosuz” ekranında sizi birtakım alt başlıklar karşılayacaktır. Daha önce belirttiğim gibi cihazınızın modeline göre değişkenlik gösteren bu başlıklar arasında 802.11 modunu belirleyeceğimiz ekrana ulaşmanız gerekiyor. Zyxel marka cihazlar için bu seçenek “Diğer” başlığı altında bulunuyor.
Öncelikle cihazınızda 802.11ac desteği varsa bu modu tercih edin. Eğer yoksa 802.11n modunu seçin. Burada önemli olan bir diğer husus anten çıkış gücü. Anten çıkış gücünüzü düşürerek çevrenizde bulunan diğer ağlarla çakışma riskini minimize edersiniz. Odalarınızın ve modeminizin konumuna göre ideal bir çıkış gücü belirleyin. Unutmamanız gereken bir detay var ki çıkış gücünüz ne kadar yüksekse bağlantınız o kadar iyi olmaz!
Anten çıkış gücünü neden azaltmanız gerektiğini kabaca bir örnekle şöyle düşünebilirsiniz: Binlerce kişilik, büyük bir konser alanında olduğunuzu düşünün. Hoparlörlerin dibinde dinlediğiniz müzik ile hoparlörlere uzak bir mesafede dinlediğiniz müzik arasında konforunuz açısından belirgin bir fark olacaktır. Bu durum modeminiz için de geçerlidir. Cihazlarınız modeminizle konuştuğunda, çevredeki sinyallerin etkisiyle araya giren gürültüler bağlantı kalitenizde olumsuzluklar meydana getirir. Bu nedenle yukarıda belirttiğim üzere optimum bir anten çıkış gücü belirlemeniz yararınıza olacaktır.
802.11 modunu belirleyip uygun bir anten çıkış gücünü ayarladıktan sonra menüde bulunan “Genel” sekmesi ile kanal ve frekans tercihinizi belirleyeceğiniz ekrana ilerleyiniz:
Yukarıdaki görselde görüleceği üzere kanal sekmesi bulunmaktadır. Kanal seçimi; kablosuz modeminizin, çevrenizde bulunan diğer modemlerle çakışma yapmadan, cihazlarınızın sağlıklı ve yüksek performanslı iletişim sağlamasında kilit rol oynayan etkenlerden biridir. Genel olarak 1, 6 ve 11 numaralı kanalları tercih etmenizi öneririm. Bu kanallar çakışma yapmadan güvenli bağlantı sağlamanıza olanak tanır. Kablosuz ağınız için 1, 6 ve 11 numaralı kanallardan hangisini tercih edeceğinizi cep telefonunuz için indirebileceğiniz “Wifi Analyzer” benzeri uygulamalarla tarayıp görebilirsiniz. Bu ve benzeri programlar, çevrenizdeki kablosuz ağların hangi kanallarda etkin olduğunu görmenize ve yoğun olmayan uygun kanalı belirlemenize yardımcı olacaktır.
Frekans seçimi ile kablosuz bağlantı hızlandırma
Kanal seçiminin ardından önemli olan faktörlerden biri de kablosuz ağınızın çalışma frekansıdır. Eğer cihazınız 5 GHz desteğine sahipse öncelikli tercihiniz bu olsun çünkü bu seçenek sizin için büyük bir avantaj sağlayacaktır. Nispeten daha eski bir cihaz kullanıyorsanız, 20 MHz frekans bandına tanımlı olan modeminizin çalışma frekansını 40MHz değerine sabitleyerek daha performanslı bir bağlantıya sahip olabilirsiniz.
Kablosuz bağlantı hızlandırma yöntemlerine ilişkin yukarıda belirtilen ayarlardan önce ve sonra bağlantı hızınızı buraya tıklayarak ölçerek aradaki farkı gözleyebilir, anten çıkış gücü ve kanal seçiminizi tekrar gözden geçirebilirsiniz. Bunun yanı sıra kablosuz ağınızın güvenliğini de sağlamak üzere “Kablosuz Ağınızı Koruma Yöntemleri” başlıklı makaleyi de ayrıca okumanızı öneririm.
Kalın sağlıcakla…
0 yorum